Днес е Световният ден за борба с диабета

Днес е Световният ден за борба с диабета
A A+ A++ A

Днес е Световният ден за борба с диабета. Кампанията тази година е „Открито за диабета“ с цел ранна диагностика на заболяването.

С демонстрации в 21 града у нас пациенти и техните приятели

ще популяризират начините за превенция на болестта, както и проблемите в здравеопазването, с които се сблъскват хората с тази диагноза.

Точно в 11:00 ч. активисти ще се съберат на централни места в големите градове у нас и ще сформират голям син кръг – символ на борбата с диабета.

Ендокринолозите са категорични, че държавата е осигурила лечение на децата, но според пациентските организации е нужна по-добра профилактика и лечение.

Много голяма слабост е това, че

хората с диабет в провинцията не са обучени на контрол над заболяването

а също, че отсъства адекватно лечение при завишаване на показателите, смята Светла Алексиева, председател на асоциация "Диабет".

Бях в разградско, там е цяла трагедия, разкзва Алексиева пред БНР. Промяна в лечението няма от повече от 20 години. Нещо, което сме поискали и от здравното министерство, и от Здравната каса, е по-адекватно лечение при гликиран хемоглобин над 7. Това вече е предпоставка за усложнения. В провинцията, и не само, не знаят, че има диабет.

Нужна е екипност в лечението - 

психолог, социален работник, диетолог, обучител, медицинска сестра

казва доктор Радка Савова, ендокринолог в университетската Клиника по педиатрия и ендокринология. 

От себе си ние даваме всичко като обучение на ниво университетски клиники, като от най-добрите медикаменти, достатъчно тест-ленти, тоест, благодаря на държавата - за децата е направено каквото трябва, добави тя.

По данни на Международната диабетна федерация с диагнозата захарен диабет са 382 млн. души, като почти половината от тях не знаят за това.

#диабет #заболяване #диагностика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници