Менда Стоянова се притеснява от отношенията в Реформаторския блок

Менда Стоянова се притеснява от отношенията в Реформаторския блок
A A+ A++ A

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова отправи другарска критика към партньорите на ГЕРБ от Реформаторския блок в управлението.

"Притеснявам се от техните търкания, досега бяха задкулисно, по медиите, но когато започваме работа в парламента, вече е сериозно. Съжалявам, че това излиза на сергията", каза тя пред бТВ.

"Гласоподавателят им оказа голяма надежда - 23 души в парламента. Надявам се да оценят това и да не разпиляват доверието по този начин", призова Стоянова. Според нея, след като тези формации са приели програмата за управление, обединителни трябва да са политките, за които са се разбрали.

По въпроса колко пари ще тегли правителството като нов дълг, Менда Стоянова потвърди - 4,5 млрд. лв.

Срокът до края на годината е малък и няма друг начин, обясни шефката на бюджетната комисия.Тя отхвърли епитета "рекорден" за планирания заем.

"Ще вземем колкото е необходимо да се вземе, а правителството е решило да ги разпредели така: 1,5 млрд. допълнителен дефицит заради неизпълненето на приходите, 1 млрд. за рефинансиране на заема за подкрепата на Първа инвестиционна банка и 2 млрд. за Фонда за  гарантиране на влоговете, за да плати депозитите в КТБ", посочи Стоянова.

Бившият министър на финансите признал пред бюджетна комисия - да, ние сгрешихме в прогнозата,

3-те млрд. лева няма да са безвъзвратно похарчени, те ще се върнат от фонда с лихва, по-голяма от лихвата, която сега държавата ще плати, увери Стоянова.

По въпроса за отговорността на БНБ мнението й е, че целият УС на БНБ трябва да се оттегли - това е тяхно морално задължение, дори да не може да се докаже документално вина.

#Менда Стоянова #дълг #Реформаторския блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино