Хиляди студенти на протест в Лондон за безплатно образование

Хиляди студенти на протест в Лондон за безплатно образование
Снимка: m.profit.bg
A A+ A++ A

Хиляди студенти от цяла Великобритания се събират в сряда на демонстрация в Лондон с настояване за отмяна на таксите за обучение. В протестната акция ще се включат студенти от над 40 университета на Острова.

Демонстрантите ще направят шествие през центъра на Лондон и ще стигнат до парламента, където ще поискат да бъде възстановено безплатното висше образование в Англия, предаде БНР.

Таксите в английските университети могат да достигнат до 9 хиляди паунда на година. Шотландците не плащат за своето висше обучение, а в Уелс студентите получават солидна финансова подкрепа от местните власти.

Очаква се студентската демонстрация да бъде най-голямата след 2010-а година. Тогава след решението на парламента да бъдат увеличени университетските такси се стигна до сблъсъци с полицията в Лондон.

2012 / 2013 бе първата академична година, в която влязоха в сила новите чувствително по-високи нива на университетски такси. В британското общество се вихри все още голяма дискусия до каква степен високите такси няма да сложат бариера пред образованието за по-бедните кандидати. Студентските съюзи продължават да се бунтуват и да настояват за преразглеждане на правителствената политика.

 

#Великобритания #такси #студенти #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници