Компанията Jolla работи по таблет

Компанията Jolla работи по таблет
A A+ A++ A

След вчерашната изненадваща премиера на таблет от Nokia, днес на конференцията Slush в Хелзинки друга финландска компания представи плановете си за такова устройство. Това е стартъпа Jolla, който познаваме от едноименния смартфон, използващ базираната на Meego собствена платформа Sailfish OS. За година компанията успя значително да разшири обхвата на дейността си и не спря да ъпдейтва софтуера със завидна бързина като се вслушваше в желанията на потребителите. Обещава да направи това и при проектирането на първия си таблет, за който набира на необходимите средства за разработка и произвеждане чрез сайта за споделено финансиране Indiegogo.

Устройството е базирано на почти същата хардуерна платформа като Nokia N1 и предлага 7.85” дисплей с резолюция 2048 x 1536 пиксела, четириядрен процесор Intel Atom (с честота 1,8GHz вместо 2,3GHz), 2GB RAM и 32GB вградена памет, която обаче ще може да се увеличи чрез SD слот. Камерите са с резолюция 2МР и 5МР, а вградената батерия ще е с капацитет 4300 mAh. Корпусът е по-дебел от този на модела на Nokia, а освен това не е изработен от алуминий, но това ще доведе и до по-ниска цена.

В същото време устройството отново ще може да работи с приложения за Android. Компанията обещава да спечели фенове чрез подобрените възможности за мултитаскинг, които ще се различават от досегашните решения. Първите 1000, които подкрепят кампанията, ще могат да получат таблета на цена 189 долара, а следващите 1000 ще платят 199 долара. Общата сума, която се набира е едва 380 000 долара, а планираната доставка на устройството е през месец май 2015 г.

Източник: Indiegogo

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници