Безредиците от Фъргюсън се прехвърлиха в Ню Йорк и Вашингтон

Безредиците от Фъргюсън се прехвърлиха в Ню Йорк и Вашингтон
A A+ A++ A

Протестите в американския град Фъргюсън отново продължиха цяла нощ заради решението на съда да не бъдат повдигани обвинения срещу полицая, застрелял тъмнокожо момче през август.

Въпреки че повече от 2200 военнослужещи от националната гвардия бяха разположени в размирния град отново се стигна до сблъсъци с полицията. Протестите вече прерастват и вълната на недоволство обхваща все повече населени места. Тази нощ протести е имало и в Ню Йорк и столицата Вашингтон.

За първи път в медиите излезе и версията на полицая Дерън Уилсън. В интервю за телевизия Ей Би Си Уилсън каза, че ако не е стрелял, е имало вероятност Браун да открие огън:

Ръката му беше блокирала достъпа ми до пистолета. Опитах да стрелям отново и отново. Казах си‚ трябва да успея или аз ще съм мъртъв, той сигурно ще ми отнеме пистолета... нещо ще стане и аз ще съм мъртъв. Дръпнах спусъка трети път и някрая стрелях.

Междувременно в Чикаго президентът Барак Обама намекна, че случаят с Майкъл Браун напомня на други често срещани примери на дискриминация от страна на полицията спрямо афроамерикански младежи:.

Отделно от конкретните обстоятелствата във Фъргюсън, за които внимавам да не говоря, защото това не е моя работа като президент да коментирам специфични случаи, по които върви разследване, но недоволството, което хората имат, по принцип е вкоренено, това са чисти и прости истини, които трябва да се адресират.

#протести #Фъргюсън #обвинения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »