21 млрд. евро за стратегически инвестиции в плановете на Юнкер

21 млрд. евро за стратегически инвестиции в плановете на Юнкер
A A+ A++ A

Новият Европейски фонд за стратегически инвестиции ще бъде финансиран с 21 млрд. евро, но работата му ще има нетен ефект върху икономиката с около 315 млрд. евро, според официални оценки.

Европейският съюз разкри детайли от очаквания с нетърпение инвестиционен план за 300 млрд. евро, който има за цел да даде тласък на европейската икономика, преди официалното му обявяване от новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, информира Франс прес, цитирана от "Фокус".

Както се очакваше, отговорността за изпълнението на тригодишния план ще легне върху Европейската инвестиционна банка – слабо известна институция на ЕС, често критикувана заради липса на амбиция.

Юнкер ще разкрие официално плана пред Европейския парламент в Страсбург в сряда, преди да го представи на европейските лидери на среща на върха през декември.

Планът е крайъгълен камък от петгодишната стратегия на Юнкер, с която цели да стимулира икономиката, която бележи незначителен ръст след финансовата криза и е белязана от масова безработица и ниска инфлация.

Същината на проблема в 28-членния блок е драстичната липса на инвестиции, които остават далеч под нивата им преди кризата в остър контраст спрямо САЩ и въпреки безпрецедентните мерки за стимулиране на Европейската централна банка.

#фонд #икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"