Папата пледира за съвместно съжителство на религиите

Папата пледира за съвместно съжителство на религиите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Франциск ще посети Турция от петък до неделя и се очаква да пледира за мирно съвместно съществуване между различните религии в един район, който пламти от насилие и в една страна, където древните християнски традиции постепенно изчезват.

Според Хорхе Берголио обаче тази визита дава възможност на папа Франциск отново да пледира за уважение между християнството и исляма в страна, където християните са били преследвани и маргинализирани, както и за сътрудничество между католици и православни в момент, когато заради конфликта в Украйна тези отношения са обтегнати.

Още с пристигането си в Анкара папата ще се срещне с президента - умерен ислямист Реджеп Ердоган, който ще го приеме в новия си луксозен и критикуван дворец, и подобно на всички гостуващи в Турция държавни глави ще посети мавзолея на Кемал Ататююрк, основател на светската османска република. Основната част от визитата ще бъде в Истанбул, където папата- аржентинец ще посети в събота древната базилика "Света София" и джамията "Султан Ахмет", известна като синята джамия.

"Той ще влезе в храма, както стори предшественикът му Бенедикт 16-и - важен жест за отношенията с мюсюлманите", обясни говорителят му отец Федерико Ломбарди. Съботният ден ще завърши с литургия в малката католическа катедрала и с молитва заедно с патриарх Вартоломей. В неделя Франциск ще участва в "Божествена литургия" по случай празника на Св. Андрей в патриаршеската православна църква "Св Георги", където папа Йоан-Павел 6-и, първият папа, посетил Турция, произнесе реч през 1967 г.

#Франциск #Ердоган #Анкара #Бенедикт #Андрей #Ломбарди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »