Депутатите гласуваха текстовете за приходите и разходите в бюджета

Депутатите гласуваха текстовете за приходите и разходите в бюджета
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

1.062 млрд. лева по-малко приходи и близо 300 млн. лева повече разходи в държавния бюджет спрямо заложените от правителството на Пламен Орешарски бяха приети от мнозинството в 43-тото Народно събрание, с приемането на текстове от законопроекта за актуализация на държавния бюджет.

С тази актуализацията на бюджета дефицитът в края на годината ще бъде в размер на 3,7% по консолидираната фискална програма, която включва държавния бюджет, бюджета на Здравната каса и бюджета на Държавното обществено осигуряване. По-рано в сряда депутатите окончателно приеха и актуализация в бюджета на НЗОК.

Управляващото мнозинство отхвърли предложение на "БСП - лява България", които предложиха 337 млн. лева по-малко неизпълнение на приходите в бюджета за 2014 година. Според опозицията има основание да се заложат повече приходи от ДДС (237 млн. лева) и акцизи (100 млн. лева) до края на годината. Това би позволило дефицитът по републиканския бюджет да бъде в рамките на 2,9%, което е под 3%-това бариера на Маастрихтските критерии.

 

#бюджет #НЗОК #каса #България #Пламен Орешарски #актуализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"