Вторият ешелон на властта в настъпление

Вторият ешелон на властта в настъпление
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новата власт направи ударна смяна на областни управители. Бяха освободени 24 такива, сменят ги с нови.

Припомняме, че през август служебният кабинет освободи скандалните Муса Палев, Венцислав Каймаканов, Венцислав Калчев, Николай Пенчев и Илиян Йончев като областни управители на областите Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен и назначи на тяхно място други.

Спомняме си как назначаването на Муса Палев миналото лято бе взривоопасно за Благовеград. Десетки жители на градовете в областта, както и членове на ВМРО блокираха пътища и събораха подписи са отстраняването на ДПС-арят Палев от поста. Венцислав Каймаканов пък бе низвергнат от пловдивчани, като се наложи полиция да го придружава до работното му място заради десетките протестиращи.

Сега пък издигането на Веселин Пенев за областен управител на София, зад който застават ДСБ, НПСД и БЗНС, може да се окаже нов препъни-камък в отношенията на Реформаторите, защото за поста се готвеше човек от партията на Меглена Кунева.

Но защо назначаването на този втори ешелон на властта винаги е съпроводено със скандали?
Най-вече защото позицията е високоотговорна, без да е във фокуса на прожекторите. Ето малко извадки от закона за повече яснота:
...“ областният управител е едноличен орган на изпълнителната власт в областта“....
...“ Най-важните правомощия на областните управители са свързани с провеждането на държавната политика в областта и контрол за законосъобразното изпълнение на актовете на Министерски съвет“
...“ може да утвърждава актове за държавна собственост на недвижими имоти; управлява държавната собственост чрез отдаване под наем, разпореждане с държавни имоти и др.“

Силно се надяваме новите да оправдаят даденото им доверие, за да не се повтарят сценариите, до болка познати от управлението на кабинета „Орешарски“.

#Благоевград #Муса Палев #Областни управители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"