Приложенията за новия iPad стават по-големи

Приложенията за новия iPad стават по-големи
A A+ A++ A

Apple е известна с подхода си за избягване на фрагментацията при мобилните си устройства, проблем, който е достигнал до сериозни размери при Android. С излизането на новия iPad обаче авторите на приложения се оказват изправени пред нови предизвикателства, пишат от The Verge. Едното от тях е краткото време, което Apple даде на разработчиците да подготвят приложенията си за новото устройство. За компилирането на софтуера компанията изисква използването на Xcode 4.3.1, който беше направен достъпен седмица преди пазарната премиера на таблета, а това значително намали броя на готовите заглавия, които поддържат резолюцията от 2048 x 1536 пиксела. Освен това авторите на софтуер, които са се изхитрили по-рано да създадат версии на приложенията си с по-висока резолюция, като са заложили на по-старите издания на Xcode, ще се наложи да ги компилират отново.

Основната работа по ъпдейта на едно приложение е осигуряването на графики с висока резолюция - в зависимост от количеството използвани изображения това може да отнеме повече време. Нарастването на резолюцията се отразява и на размера на приложенията. Така например Tweetbot е "набъбнал" от 9MB на 25 MB, iMovie вече е с размер над 400MB от 70MB преди, Pages (текстовият редактор в iWork) вече е 269MB от 95MB, а Numbers от 109MB е станал 283MB. Тази промяна в размера не важи за всички приложения, поддържащи новия iPad - някои от тях са нараснали с няколко мегабайта, а други, като Infinity Blade II, за намалели (в този случай от 941 MB до 791 MB).

Проблемът в случая е, че таблетът се предлага в същите варианти на вградената памет, както и предшественикът му, докато някои от приложенията са удвоили и утроили размера си. Така потребителите ще имат на разположение по-малко свободна памет за допълнителни файлове, а както знаем, iPad няма възможност за добавяне на допълнителна. Това ще е проблем и за притежателите на предходните таблети на Apple - ако вече сте запълнили цялата памет, ще се наложи да изтривате съдържание или деинсталирате приложения, за да успеете да инсталирате обновените версии на желания софтуер.

http://news.cnet.com/8301-27076_3-57398378-248/will-retina-ready-ipad-apps-explode-in-size-not-necessarily/
http://www.theverge.com/2012/3/16/2878199/new-ipad-retina-apps-development-fragmentation

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници