Борисов иска резюме за "Южен поток", за да не "клепа с уши, като го питат"

Борисов иска резюме за "Южен поток", за да не "клепа с уши, като го питат"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов е поискал да му бъде резюмирана пълната информация за договорите по "Южен поток" най-късно до днес, става ясно от стенограмата на редовното заседание на Министерски съвет.

Борисов е обяснил искането си с аргумента, "за да мога да отговарям в парламента като ме питат, а не да "клепам с уши" като Орешарски".

Премиерът е признал, че наистина не е разполагал с информация по време на изслушването в Народното събрание след съобщението на руския президент Владимир Путин за спирането на "Южен поток".

"Госпожа Петкова, поел съм ангажимент – до петък искам да имаме всички договори, споразумения по "Южен поток", да се спази всичко, което касае класифицирана информация, всичко, което има, но искам от "А" до "Я" вие да сте запозната и да ми се направи резюме, за да мога да отговарям в парламента като ме питат, а не да "клепам с уши" като Орешарски и да викам "не съм го чел" или "не ми го дават", което не ми отива", обръща се Борисов към министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

След разпореждането на премиера, министърът на енергетиката Теменужка Петкова е възложила събирането на всички договори и споразумения по проекта.

Документите по проекта "Южен поток" са й предоставени от Българския енергиен холдинг и от дружеството "Южен поток България".

Борисов се е запознал с документацията по проекта.

Сред документите не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Като следваща стъпка за установяване на фактите по проекта Борисов е разпоредил на министрите Теменужка Петкова и Божидар Лукарски да изготвят в оптимален срок и да го запознаят с правен, икономически и финансов анализ на събраните документи.

#Бойко Борисов #информация #договори #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници