Ветко Арабаджиев влезе във владение на "Кемпински"

Ветко Арабаджиев влезе във владение на "Кемпински"
Арабаджиеви са щастливи от новата си петзвездна придобивка Снимка: Под тепето
A A+ A++ A

Пловдивският бизнесмен Ветко Арабаджиев влезе официално във владение на хотел "Кемпински" в столицата. Сделката с наследниците на милионера Зографски е финализирана, личи от насрочения от Арабаджиеви пищен купон на 19 декември в новата им придобивка.

За покупката се заговори през юни, когато фирмата "Виктория груп ВМ", управлявана от дъщерите на Арабаджиев - Златомира и Александра, подаде документи в комисията за защита на конкуренцията и получи одобрение за придобиването на 92.84% от капитала на дружеството "Кемпински хотел Зографски”.

На 27 ноември Ветко Арабаджиев е назначен за прокурист с решение на съвета на директорите, в който са досегашните собственици – наследниците на покойния предприемач Иван Зографски.

Стойността на сделката се пази в тайна. Според запознати първоначално наследниците са поискали 200 млн. евро, но кризата на имотния пазар ги е принудила да намалят цената. През лятото се говореше за 45 милиона евро, а по последни сведения се говори за сума между 22 и 30 млн. евро. Преди дни Инвестбанк е отпуснала 20 млн. евро инвестиционен кредит на Ветко Арабаджиев, писа "Преса".

След тази покупка бившият Японски хотел ще е короната в хотелската империя на Арабаджиеви, коментират в бизнес средите. Под шапката на неговата "Виктория груп" влизат четири туристически обекта в Слънчев бряг: огромният "Виктория палас" /с 950 легла/, "Чайка бийч", "Аркадия" и "Метропол". Негова собственост е курортът "Елените", включващ четири хотела и вилно селище. Към това се прибавят петзвездният хотел "Пампорово" в едноименния курорт, както и хотел "Марица" в Пловдив.

Арабаджиев успя от втори опит да заеме престижна позиция в столицата. Той беше сред кандидатите за хотел "Хилтън", но това състезание бе спечелено от бизнесмена Спас Русев.

Японският хотел, 5 звезди, 442 стаи, е открит на 24 май 1979 г. под името "Витоша – Ню Отани". Като "Кемпински-Зографски" хотелът е на тезгяха от 2007 година, малко след смъртта на собственика Иван Зографски. Предприемачът купи хотела от държавата през 1994 година за 65 млн. марки, но реално бяха дадени пет-десет пъти по-малко, защото плащането се извърши с брейди облигации. От 2007 г. с обекта се разпореждат наследниците на бизнесмена - Илия Зографски, Кирил Зографски, Ирина Зографски-Иванов и Надя Брюкелман.

Новият собственик на хотела - фирмата "Виктория груп ВМ", е регистрирана на 4 юни тази година. Собственост е на сейшелската офшорка "Лавана тур". Седалището й е на бул. "Княгина Мария Луиза" 8 в Пловдив, където са регистрирани и други фирми на Ветко Арабаджиев, като "Виктория еър", "Любимец агро", "Красива Марица" и др.


#Кемпински #Ветко Арабаджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"