ДАЗД ще гледа под лупа помощните училища в София

ДАЗД ще гледа под лупа помощните училища в София
4-то помощно училище
A A+ A++ A

Помощните училища в София ще бъдат гледани под лупа. Служители от Главна дирекция „Контрол по правата на детето” към Държавната агенция започват проверки в специализираните школа.

Причина за проверките са установените множество и сериозни пропуски и нарушения в организацията на дейността в IV-то помощно училище, както и публикации в медиите за неглижиране на потребностите на дете, учащо се в III-то помощно училище, обясняват от агенцията.

Сега една от основните задачи на експертите и инспекторите е да проверят дали в специалните училища е гарантирана сигурна и безопасна среда за децата. Също така те ще следят дали е осигурен ефективен достъп и получаване на образование, обучение, и дали са осигурени специални грижи, така че дете с умствени и физически недостатъци да има най-пълната възможна социална интеграция и индивидуално развитие.

Мнението на родителите за грижите и обучението на техните деца също ще бъде взето под внимание. Предвиждат се  анкети със специалистите и наблюдение на учебно-възпитателния процес.

В началото на октомври избухна скандал с помощните училища, след като родителите на 13-годишната тийнейждърка-аутист Ана-Мария изразиха съмнения, че е извършено сексуално посегателство над дъщеря им.

Седмица след това майка на друго дете, посещавало преди същото училище, извади още „кирливи ризи“. Според Цветанка Димитрова съпругът ѝ е ставал свидетел на бой на дете, само защото се било изпуснало. В същото време на собственото ѝ дете са давани медикаменти, без те да са били предписани от лекар.

След фрапиращите сигнали за нарушения в помощните училища последваха проверки от МОН и от ДАЗД. Те доказаха редица проблеми в школата.

Според нов законопроект на МОН се предвиждат промени за помощните училища, така че техният сегашен им вид да се подобри.

#ДАЗД #започва #проверки #помощни #училища #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"