Готвят протест в подкрепа на Петър Москов

Готвят протест в подкрепа на Петър Москов
Петър Москов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Група във Фейсбук организира следващия четвъртък протест в подкрепа на здравния министър Петър Москов, срещу когото скочиха няколко неправителствени организации заради изказването му, че гражданите, живеещи в ромските квартали, ще бъдат лишавани от спешна медицинска помощ. Москов обяви, че няма да допусне повече насилие над лекари.

„След като се обяви в защита на екипите на Спешна помощ, пострадали от насилие и инициира реални стъпки за преодоляване на проблемите, както и след като фиксира правилните стъпки, за належащите реформи, група "правозащитни" организации и персони, лобисти и заинтересовани, системата да остане в хаос, наскачаха срещу него. Абсурдно е насилниците да търсят извинения от насилените. Да подкрепим първия министър, който се осмели да нарече проблемите с истинските им имена и инициира стъпки към решаването им“, казват организаторите.

Според тях, намерението на Петър Москов за реални реформи в здравеопазването, ще му докара много врагове от кръга на лобисти и заинтересовани, защото много хора имат интерес този хаос да продължава.

„С въвеждането на електронната здравна карта и всички други заявени вече от министъра стъпки към реформи ще пострадат тези, които безнаказано прибираха неконтролируемо средства“, смятат организаторите.

Миналата неделя лекарка, отивайки на преглед на бременна жена във Врачеш, е била пребита от двама роми, които я нападнали заради "неправилно паркиране". Според министър Москов е парадоксално човек, който отива да спасява човешки живот да е в риск за своя собствен и трябва да се сложи край на насилието в ромските махали.

"До тук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат...", коментира Москов.

От ромската организация ДРОМ обвиниха здравния министър в дискриминационно отношение към ромите, а Българският хелзинкски комитет осъди изказването с аргумента, че в България наказателната отговорност е лична, а не колективна.

„Желанието за „наказване” на набедено етническо малцинство чрез животозастрашаващи откази на публично здравеопазване е не по-различно от хитлеристките идеи за „решаване” на „въпроси”. Мислите, изразени от министъра, би следвало да са погребани с трупа на Адолф Хитлер“, коментираха от БХК.

#Петър Москов #Москов #протест #БХК #Спешна помощ #лекари #насилие #роми #Врачеш #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »