Коледното настроение ще ни струва скъпо. Елхите удариха 100 лв.

Коледното настроение ще ни струва скъпо. Елхите удариха 100 лв.
A A+ A++ A

Коледното настроение тази година ще ни струва доста скъпо. Ако искате да се сдобиете с жива елха, то трябва да си приготвите около 100 лв. Парадоксалното е, че цената на вечнозеленото дръвче в горските стопанства и разсадниците тази година варира в порядъка от 3 до 40 лева. Това означава, че по пътя си до пазарите на София дръвчетата се оскъпяват тройно, са пресметнали от в. „Труд“.

Отсечените дръвчета се продават от 3 до 12 лв., но при положение, че се купуват от държавните горски стопанства. Цената на живите дървета в саксия пък е от 10 до 40 лв., съобщават от агенцията по горите. Най-евтините отсечени елхи по пазарите са по 15-20 лева. Големите дръвчета обаче се търгуват и за по 100 лева.

Земеделският министър Десислава Танева посочи, че за да се ограничи незаконната сеч, от ресорното ведомство ще предоставят тази година 100 000 пластинки, които да се поставят на коледните елхи. Въпреки това, министърът призова хората да се снабдят за празника с живи коледни елхи.

„Към момента двойно повече са заявките за продажба на живи коледни дръвчета от търговците към държавните горски и ловни стопанства - общо за 20 000 броя. За сравнение, през миналата година на пазара са продадени близо 9000 живи елхички”, каза Танева.

Оказва се, че пластините наистина помагат срещу незаконната сеч. „През 2013 година на пазара са реализирани 60 900 елхи с контролни пластини от държавните горски предприятия, частните и общинските територии, докато за 2012 година този брой е едва 14 024“, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов.

Тази година пластините ще бъдат жълти и ще се поставят между втория и третия прешлен от върха към основата на дървото.

#цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »