Ердоган отсече: В Турция ще се учи и османски език

Ердоган отсече: В Турция ще се учи и османски език
A A+ A++ A

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отсече, че в южната ни съседка освен книжовният език, ще се учи и османски. По време на разгорещен дебат дали в обучението в гимназията да бъде включено и изучаването на османски език, президентът посочи, че езикът ше се изучава "независимо какво се говори", съобщава Today`s Zaman.

"Загубата на дисциплина е нещастие за нацията. Има такива, които не искат да изучат и научат османски език. Това е много голяма опасност", заяви Ердоган на среща с представители на Генералната дирекция по религиозни дела (ГДРД). Той отсече, че това ще се промени. "Независимо дали искат или не, но османският ще бъде преподаван и учен в тази страна", заяви държавният глава.

Според решенията на националния съвет по образованието на Турция, който проведе през уикенда годишната си среща, обучението по османски ще бъде задължително за религиозните училища и на избирателен принцип за другите гимназии.

Ентусиазмът на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за изучаване на отомански език се приема като пореден знак за извършване на частична интерпретация на историята и ценностите в образователната система.

"Вие сте тези, които ще въздигнете цивилизацията, която се срина. Като мюсюлманин аз зная много добре, че тази религия има един притежател, който ще я защити. Този товар е на нашите рамене", допълни Ердоган.

По думите му ако се направим най-доброто за религията, тогава и сектантският конфликт ще приключи. „Ако можем да зададем правилните въпроси ще сложим край на кръвопролитието“, смята Ердоган.

В момента в Турция говорят съвременен турски език. Той е създаден в началото на XX век.

Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на Република Турция, учредява и Турското езиково дружество. Именно негова е била задачата да замени арабските и персийски заемки с нови турски еквиваленти. Фондацията успява да замени няколко стотици арабски думи, които сега се считат за отживели.

През 1924 година е кодифициран съвременният турски литературен език, на основата на латиницата (1928), и османският турски език излязъл от употреба.

#Турция #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници