Повод за гордост: Българчета ще свирят в "Карнеги хол"

Повод за гордост: Българчета ще свирят в "Карнеги хол"
Николай Маринов
A A+ A++ A

Пореден повод за гордост ни носят две деца от Пловдив. Българчетата ще свирят на пиано в прочутата зала "Карнеги хол" в Ню Йорк на 20 декември, съобщава в. „24 часа“.

13-годишните Николай Маринов и Тифани Сидни Микова са се класирали на второ място в интернет конкурс на "American protege" сред дарования от цял свят.

Маринов е впечатлил журито с концерт за пиано и оркестър № 23 на Моцарт, а съученичката му Тифани - с Менделсон. Двамата учат в пловдивското музикално училище "Добрин Петков". Техните награди ще им бъдат официално връчени на големия коледен концерт в Ню Йорк.

"Николай е много щастлив, тъй като мечтата му беше да стъпи на "Карнеги Хол". Там той ще се представи с "Музикален момент" на Рахманинов. В момента репетира усилено до 22 ч. всеки ден", разказва майката на момчето Евелина Маринова. Николай е носител и на над 20 първи международни награди и три приза Grand Prix от клавирни конкурси в почти цяла Европа.

Тифани Сидни Микова

Бащата на момичето Димитър Миков разказва, че дъщеря му свири от 5-годишна и вече е спечелила 12 златни медала. В "Карнеги Хол" ще изпълни вариации на Беркович.

Припомняме, че преди няколко седмици десетгодишната Крисия Тодорова и единадесетгодишните Хасан и Ибрахим Игнатови спечелиха второ място на финала на детската Евровизия в Ла Валета, Малта. Te изпълниха песента „Планетата на децата“, написана специално за конкурса

#Николай Маринов #Карнеги хол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"