Бюджет 2015 е приет на първо четене

Бюджет 2015 е приет на първо четене
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите приеха законопроекта за държавния бюджет за 2015 г. на първо четене.

„За” бяха 130 народни представители, „против” се оказаха 82-ма и никой не се въздържа. Парламентарните групи на ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ гласуваха „за” приемането на бюджета. Повече от четири часа депутатите обсъждаха как ще се харчат държавните пари догодина.

Държавата ще харчи повече, отколкото спестява - тенденцията ще продължи и през 2015 година. Заради това ще вземем и нов дълг от над 8 милиарда. В проекта за бюджета се предвижда минималната работна заплата да расте плавно - от януари с 20 лв. и с още 20 от юли, докато стигне 380 лв.

Увеличение за пенсиите е планирано от юли с под 2%. Залага се и вдигане на възраст и стаж за пенсионирате. Все още се обсъжда дали скокът да е с по 4 месеца годишно. От догодина се вдига и максималния осигурителен доход.

Междувременно от понеделник започва изплащането на декемврийските пенсии. Заедно с тях пенсионерите, чиято пенсия е до 286 лв., ще получат еднократна сума в размер на 40 лв. Изплащането на пенсиите ще е до 17 декември.

Потвърдена бе и готовността на правителството до края на годината да бъдат финансирани и разплатени всички забавени разходи по оперативните програми, най-вече околна среда и регионално развитие. Това ще стане чрез механизма, по който тези разходи се доказват пред съответните управляващи органи и сертифициращия орган в Министерство на финансите.

#депутати #бюджет #пенсионери #дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »