Русия бойкотира среща на ЕС за "Южен поток"

Русия бойкотира среща на ЕС за "Южен поток"
Александър Новак. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия няма да участва в срещата на ЕС за „Южен поток” на 9 декември, заяви руския енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС. Русия извършва подготвителни действия за отмяна на междуправителствените споразумения за „Южен поток”, категоричен е той.

В края на миналата седмица бе съобщено, че заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийните въпроси Марош Шефчович е насрочил за 9 декември неформална среща в Брюксел на министрите на енергетиката на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния, на която да бъде обсъдена ситуацията около отказа на Русия от проекта.

Припомняме, че в неделя руският президент Владимир Путин проведе телефонни разговори с премиера на Унгария Виктор Орбан и с президента на Сърбия Томислав Николич. С тях е обсъдил бъдещото сътрудничество в енергийната сфера на фона на прекратяването на проекта „Южен поток”.

По-рано сръбският президент изрази желание за провеждането на пряк разговор с руския си колега, за да обсъди строителството на газопровода „Южен поток”.

#Владимир Путин #Южен поток #Русия #Александър Новак #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници