Турция и ЕС се обединяват в борбата с джихадистите

Турция и ЕС се обединяват в борбата с джихадистите
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Еврокомисарят по външните въпроси Федерика Могерини изрази надежда при посещението си в Анкара, че споделянето на повече разузнавателна информация ще спомогне за прекъсването на потока от чуждестранни джихадисти към редиците на терористите от "Ислямска държава".

"Обсъдихме ситуацията с чуждестранните бойци. Това е един от нашите общи интереси - да имаме добра координация и добра стратегия, за да спрем потока в двете посоки. Работата продължава вече няколко седмици. Има развитие в областта на споделяне на информация и координация. Надявам се, че това ще даде положителни резултати през следващите дни и седмици", подчерта Могерини в турската столица, цитирана от "Франс прес".

Могерини призова за разрешаване на сирийската криза и изрази подкрепата си за пратеника на ООН Стефан де Мистура, който ще проведе разговори в Турция с лидерите на бунтовниците срещу президента Башар Асад. Според нея Турция има ключова роля за разрешаването на сирийския конфликт. "Турция знае много добре, че може да има съвсем практическа роля в региона. Ако успеем да свържем тази роля с ЕС...мисля, че вероятно ще напреднем с решението, особено за политическата ситуация в Сирия", каза тя.

"Знаем, че нашето членство в ЕС ще предостави възможности и за двете страни. Гледаме на отношенията ни с ЕС като на печеливши", каза турският външен министър Чавушоглу.

Върховният представител на ЕС пристигна в понеделник на двудневно посещение в Турция в компанията на европейския комисар по политика на съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. Официално основните теми в консултациите с турското държавно ръководство трябва да са оценка на преговорите за приемането на Турция в ЕС, двустранното сътрудничество и борбата с „Ислямска държава” в Ирак и Сирия.

#Федерика Могерини #Турция #ислямска държава #Сирия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"