В Полша е имало затвор на ЦРУ за мъчения

В Полша е имало затвор на ЦРУ за мъчения
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият полски президент Александър Квашневски публично призна, че в страната му е имало секретен затвор на ЦРУ, където са били измъчвани заподозрени във връзки с терористичната организация „Ал Кайда”, предаде AФП.

Квашневски каза още, че е оказал натиск през 2003 година върху тогавашния президент на САЩ Джордж Буш с цел тези операции да бъдат прекратени.

„Аз казах на Буш, че това сътрудничество трябва да бъде завършено и то беше завършено”, призна Квашневски.

Барак Обама заяви, че жестокостите, които е извършвало ЦРУ, противоречат на ценностите, които са основополагащи за САЩ. Изявлението бе направено след публикуването на доклад за спорните практики, до които е прибягвала разузнавателната агенция в годините след атентатите в САЩ през 2001 година, съобщава New York daily news.

Обама обеща, че ще положи усилия, за да направи така, че тези методи никага да не бъдат използвани отново.

Сенатът на САЩ публикува доклад, в който беше разкрито, че през 2002 година ЦРУ е започнало да използва изтезания при разпитите на заподозрени в тероризъм. Тези практики са били използвани в тайни места за лишаване от свобода в Азия и Източна Европа. Бивши служители на администрацията на Джордж Буш-младши и бивши агенти на ЦРУ отхвърлиха заключенията на доклада за използването на мъчения и заявиха, че практиките са довели до разкриване на информация, която е помогнала за предотвратяване на нападения.

ООН, както и няколко правозащитни организации, сред които Amnesty International и Human Rights Watch, искат от администрацията на американския президент Барак Обама да подведе под отговорност виновните за мъченията в ЦРУ.

Ръководителят на Amnesty international Стивън Хоукинс заяви, че данните от публикувания преди няколко дни доклад, според който американското правителство активно е използвало методи на мъчения, са ясни и виновните за тези престъпления трябва да бъдат изправени пред съда.

В публикация за в. "Гардиън" анализаторът Натали Нугайред пише, че мъченията, извършени от ЦРУ, не биха били възможни без помощта на Великобритания и 20 други европейски страни.

"Докато светът очакваше доклада на Сената на САЩ за програмата за задържане и разпити на ЦРУ при администрацията на президента Джордж Буш-младши, малцина в Европа се вгледаха в себе си. Като че ли европейските страни нямаха нищо общо с това, което се случваше по време на лова на активисти на Ал Каида през годините след атентатите от 11 септември 2001 г. Всъщност много от европейските съюзници на САЩ бяха дълбоко замесени в програмата на ЦРУ. А те съумяха да останат много мълчаливи по тази тема. Възможно ли е това да се промени сега?", пита тя. 

 

#Барак Обама #САЩ #Обама #ЦРУ #Ал Кайда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници