Продажбите на смартфони за тримесечието продължават да растат

Продажбите на смартфони за тримесечието продължават да растат
A A+ A++ A

През третото тримесечие продажбите на смартфони продължават да растат, показва проучване на Gartner. На годишна база увеличението е с 20% до 300 милиона броя, а агенцията очаква до края на годината да бъдат доставени 1,2 милиарда устройства. Поглед към класацията на производителите показва, че най-големия губещ е Samsung. За година доставените от корейската компания устройства са намалели със 7 милиона броя, а пазарния дял се е свил от 32,1% до 24,4%. Китай е най-големия пазар за компанията и там продажбите й са намалели с 28,6%.

Втората позиция е за Apple с пазарен дял 12,7% и 38 милиона доставки, а следващите три позиции са за китайските компании Huawei, Xiaomi и Lenovo. Всяка от тях е доставила между 15 и 16 милиона устройства, което им носи пазарен дял съответно 5,3%, 5,2% и 5%. Прави впечатление, че в топ 5 липсва LG, а освен това се забелязва и сериозния скок на Xiaomi, която вече е пазарен лидер в Китай. Интересно е да видим какво ще бъде подреждането през последното тримесечие, тъй като Lenovo вече притежава и телефоните на Motorola и най-вероятно ще се изкачи до третото място.

По отношение на мобилните операционни системи Android продължава да увеличава пазарния си дял и през третото тримесечие той вече е 83,1% с 250 милиона от доставените устройства. Втората позиция е за iOS с 12,1%, а третата е за Windows Phone с 3%. На четвърто място е BlackBerry, чиито позиции продължават да отслабват. Ако погледнем общите продажби на мобилни телефони класацията е по-различна. Samsung е на първо място с намалели доставки и пазарен дял (до 20,6%), а втората позиция е за Nokia, която също отчита спад в доставките и пазарното присъствие. Компаниите на следващите места обаче отчитат ръст.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници