Бивши шефове на КТБ искат Цацаров да разследва "Орешарски-Чобанов-Искров"

Бивши шефове на КТБ искат Цацаров да разследва "Орешарски-Чобанов-Искров"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отстраненото ръководство на КТБ в лицето на Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов изпратиха писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с въпрос дали ще разследва умишлените действия срещу банката, за които публично говори премиерът.

"Кога Главна прокуратура ще се самосезира въз основа на информацията, публично изнесена от министър-председателя, и ще образува следствено дело за действията на престъпната група „Орешарски-Чобанов-Искров“ и последствията от тези им действия?". Този въпрос задава отстраненото ръководство на КТБ в писмо, предоставено и на медиите.

Тримата цитират изказване на премиера Бойко Борисов пред българската общност в Берлин: „КТБ беше умишлено съборена от предишното правителство. Орешарски, Чобанов и Искров са хората, които предизвикаха и допуснаха фалита на банката“.

Шефовете на КТБ питат дали е възможно министър-председателят да разполага с информация, "която да посочва не само извършителите на тази атака срещу националната сигурност, но и поръчителите на тези деяния".

"Не счита ли Главният прокурор изказването на министър-председателя за достатъчно основание за прекратяване на следственото дело срещу ръководството на КТБ АД, при условие, че това дело се базира единствено на устни показания на две лица, които в момента разграбват чуждо имущество и в допълнение клеветят безнаказано с публичните си изказвания хората, които ограбват?", пишат банкерите.

В писмото управителят на БНБ Иван Искров е наречен „несъстоял се депутат от ДПС”.

"Бруталното неглижиране на акционерите и липса на диалог както с тях, така и с други потенциални инвеститори, ликвидира една от реалните възможности банката да отвори отново без съществени щети за засегнатите и държавния бюджет", заявява отстраненото ръководство.

"Съществена е и ролята на бившия премиер Орешарски, който два пъти подпомогна една друга банка при аналогични обстоятелства, но не счете за необходимо да подпомогне КТБ АД", припомнят отстранените шефове на банката.

Според тях интересна е ролята и на бившия министър на финансите Чобанов, "който ефективно се укрива зад депутатския си имунитет, след като изпълни своята част от задачата за ликвидирането на КТБ АД."

"Негова би трябвало да бъде инициативата за прилагане на държавна помощ под формата на ликвидна и институционална подкрепа към банката. Напротив, не само че не беше оказана подкрепа, но и в последния момент тенденциозно бяха изтеглени средства на държавни предприятия с цел влошаване ликвидността на банката", припомнят директорите.

#КТБ #ръководство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници