Дончев: През януари става ясно за спорната поправка за пенсиите

Дончев: През януари става ясно за спорната поправка за пенсиите
снимка:БГНЕС
A A+ A++ A

„Това предложение предизвика много скандали. Добре е, когато има различни гледни точки и спор. А и няма решение, което да се радва на еднозначен консенсус”. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев визирайки приетата спорна поправка за парите от частните пенсионни фондове в ефира на Нова телевизия.

„Промените в осигурителната система са коментирани още от лятото, по време на обсъжданата предизборна програма на ГЕРБ. Тогава с нашите идеи бяха запознати и синдикати, и работодатели. Идеята е не да се пълни НОИ с парите на осигуряващите се българи за втора пенсия , а да им се даде алтернатива за избор, това е голямата цел и предимство”, смята вицепремиерът.

По думите му предложението е било критикувано главно в три посоки - начина, по който е взето – бързо, второ - лимитирания срок ограничава правата и трето – реверсивността (прехвърляйки се от фонд във НОИ, дали имате право да направите обратното).
„Упрекът, е че решението е взето прекалено бързо – само за една седмица, е основателен, но не съвсем. Разработвайки предизборната програма, подобно решение беше дискутирано. Но когато говорим за промяна, тя може да касае реверсивността”, добави Томислав Дончев и допълни, че най-важното е, че всяко лице ще има възможност да избира.

Що се отнася до бързината, с която бе прието решението, Дончев уточни, че предвид ситуацията, ако е имало 4-месечна дискусия, сега ще е трудно или почти невъзможно каквото и да било решение да се вземе.
Тук темата се оказа нервозна, имаше емоционални реакции от различни гледни точки, дори и опити за натиск”, обясни още Дончев. Той обаче не каза откъде са идвали тези опити, като уточни само, че естествено става дума за засегнати интереси.

По думите му има уговорка следващите седмици да тече разговор по отношение на двете критики – да има промяна за по-дълъг срок лицето да избира, както и за реверсивността.

„Месец януари е напълно достатъчен срок да се вземе решение по въпросната наредба”, заключи вицепремиерът Томислав Дончев.

Гласуваната в петък поправка предвижда новопостъпилите на пазара на труда да имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично минават в НОИ.

#Томислав Дончев #НОИ #пенсионни фондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници