62 млн. туристи посетили САЩ през 2011 г.

62 млн. туристи посетили САЩ през 2011 г.
Рекордните 62 милиона чужденци са посетили САЩ през миналата година и се похарчили 153 милиарда долара за пътуване и услуги, свързани с туризма. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Рекордните 62 милиона чужденци са посетили САЩ през миналата година и са похарчили 153 милиарда долара за пътуване и услуги, свързани с туризма, съобщиха американските власти.

Министерството на търговията на САЩ, което оповести данни за туристическата индустрия през 2011 г., съобщи, че разходите на американските и на чуждестранните туристи са нараснали с 8,1% през 2011 г., „създавайки допълнителни 103 000 работни места, с което те станаха общо 7,6 милиона“, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

„Голям фактор за нарастването беше увеличаването на посетителите в нашата страна - 62 милиона чуждестранни туристи посетиха САЩ през 2011 г., което е растеж с 2,5 милиона спрямо предишната година“, уточни министерството.

Малко над 1 милион от тези нови туристи са пристигнали от Канада, която е основният източник на чуждестранни посетители в САЩ. Общо 21 милиона канадски граждани са преминали границата миналата година.

Голяма роля за това е изиграла силата на канадския долар, който имаше по-висока стойност от американския долар през по-голямата част от миналата година, отбелязват наблюдатели.

През 2011 г. туристите, пристигащи от Западна Европа, са се увеличили с 608 000 души и са достигнали общо 12 милиона души, а близо половин милион нови посетители са дошли от Южна Америка, с което общият им брой е достигнал рекордните 3,76 милиона души.

Броят на посетителите от Азия обаче е нараснал само с 3% до малко над 7,2 милиона души, 2% по-малко спрямо посетителите от Централна Америка. Броят на туристите от Мексико е останал непроменен.

„Всяка година десетки милиони туристи от цял свят посещават Америка и колкото повече туристи имаме, толкова повече работни места се създават за американците“, заяви министърът на търговията Джон Брайсън.

#САЩ #туризъм #туристи #Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници