Правосъдният министър пред ВСС заради избора на председател на ВКС

Правосъдният министър пред ВСС заради избора на председател на ВКС
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на правосъдието Христо Иванов се изправя пред Висшия съдебен съвет. В 09:30 часа той ще бъде изслушан заради твърденията му за предрешеност на избора на председател на Върховния касационен съд, което предстои на 29 януари.

Кандидати за поста на съдия №1 са заместник-председателят на ВКС и ръководител на наказателната колегия Павлина Панова и съдията от ВАС Лозан Панов.

След претърпян пътен инцидент, първоначално Панов се отказа от процедурата, но по-късно върна кандидатурата си. Предстои той да представи концепцията си за развитие на Върховния касационен съд.

Панова пък вече бе кандидат за председател на ВКС през есента на 2014 г., но тогава получи едва 9 гласа от необходимите 17 на членове на ВКС, за да бъде избрана. Другият кандидат също не събра нужната подкрепа – ръководителката на Търговската колегия на ВКС Таня Райковска получи 15 гласа, а по-късно бе избрана от ВСС за и.д. председател на Върховния съд.

На днешното заседание на ВСС ще бъдат обсъдени серията писма на съдии от Софийския градски съд, от Софийския районен съд и на група адвокати, с които те поискаха оставката на ръководството на СГС във връзка със скандалите около случайното разпределение на делата. По време на обсъждането на заседанието на ВСС ще присъстват магистрати, които са се подписали под писмата.

#Христо Иванов #Висш съдебен съвет #председател #Върховния касационен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници