Кунева: Трябва да сме готови да посрещнем бегълците от размирни страни

Кунева: Трябва да сме готови да посрещнем бегълците от размирни страни
A A+ A++ A

61% от капацитета на местата за настаняване на бежанци е запълнен. Но страната ни трябва да е готова да посрещне хора от размирните страни. Това заяви Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси пред бТВ.

На въпрос дали България е готова да противодейства на 200 000 бежанци, които според министър-председателя Бойко Борисов е възможно да преминат границата ни с Турция, Кунева отговори, че в момента страната ни изпълнява всичките си ангажименти по Шенген. Различно е, когато си дефакто и деюре част от този съюз, подчерта бившият еврокомисар.

На всеки 100 метра има граничен полицай и това е наситеност от жива сила, посочи Кунева - "Ние се опитваме да намалим точно това. Военните имат възможност и в момента се включват по отношение на логистика – машини и шофьори, които могат да предоставят".

"Когато работим за една и съща държава, няма нужда да се делим на министерство по министерство. Ще впрегнем всичките си сили, защото пари няма и трябва да пестим. На този етап е невъзможно да се обучават нови гранични полицаи”, подчерта вицепремиерът.

„Ако ние направим това леко съоръжение – оградата по българо-турската граница, започнато от предишно правителство, ще намалим натиска върху живата сила по границата ни с Турция. Най-лесно би било да се назначат нови гранични полицаи, но при този бюджет това е невъзможно”, допълни Меглена Кунева.

#бежанци #Меглена Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници