Мюфтийство: Бит пред „Баня Башъ“ обвинен в побой

Мюфтийство: Бит пред „Баня Башъ“ обвинен в побой
Георги Димитров Димитров беше един от нападнатите и бити, молещи се мюсюлмани по време на незаконния протест на „Атака“ пред джамията, припомнят от мюфтийството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България изрази възмущението си, че един от най-тежко пострадалите при сблъсъците пред софийската джамия „Баня Башъ“ от 20 май 2011 г. Георги Димитров е привлечен като обвиняем за хулиганство след инцидента.

„Георги Димитров Димитров беше един от нападнатите и бити, молещи се мюсюлмани по време на незаконния протест на „Атака“ пред джамията“, припомнят от мюфтийството в съобщение, цитирано от БГНЕС.

Той обаче е обвиняем в досъдебно производство за „грубо нарушаване на обществения ред, явно неуважение към обществото и нападение на човек“.

От Главното мюфтийство припомнят, че Георги Димитров е същото лице, което бе пребито до кома непосредствено преди сутрешната молитва на 12 юни 2011 година, което се случи вследствие на „разбунените фашистки настроения след проведения незаконен протест“.

„Полицията и прокуратурата не само че не намериха извършителите на побоя, но и решиха за удачно да привлекат като обвиняеми хората, които са извършвали свещената си молитва пред храма си, а не нападателите, които са замервали с камъни, яйца и са осквернили храма на молещите се“, смятат от мюфтийството.

Мюсюлманите призовават всички, които са изразили несъгласието си с позицията на „Атака“ след нападението на джамията, да заявят подкрепата си за Георги Димитров.

Тогава президентът на Републиката, министър-председателят, Народното събрание и гражданите осъдиха този акт и реагираха в подкрепа на мюсюлманите, припомнят от мюфтийството.

„Време е да се включат необходимите демократични механизми на обществеността, които да докажат не само на думи, а и на дела, че можем да живеем заедно в разбирателство и добросъжителство и че мюсюлманите не са заплашени от антагонизма на своите съграждани“, се казва в съобщението на Главното мюфтийство.

#мюсюлмани #хулиганство #джамия #петъчна молитва #„Баня Башъ“ #„Атака“ #Георги Димитров #мюфтийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници