Грипът идва, надвийте го с течности

Грипът идва, надвийте го с течности
A A+ A++ A

В края на януари и началото на февруари се очаква грипна вълна у нас с вирус от щама "Тексас", каза професор Ангел Гълъбов, микробиолог от БАН. По думите му 2000 души годишно умират от грип.

Щамът "Тексас" засяга предимно малките деца, възрастните хора над 60 години и хронично болните, тъй като човешкият организъм няма антитела срещу него, обясни той пред БНР. Ваксинирането е най-доброто средство за избягване на заболяването и сега според него не е късно да се поставим противогрипна ваксина, защото разгръщането на пълния имунитет е 20 дни.

Другият грипен щам, който се очаква да циркулира, е познатият ни досега свински грип. Витамин С, витамин Е са добри антиоксиданти в борбата срещу грипа, както и имуномодулатори за усилване на имунната система.

Антибиотиците не са първата стъпка за лечение

Те се прилагат само, когато се установи, че има усложнение, като пневмонията, каза още професор Гълъбов.

Грипът в никакъв случай не бива да се бърка с настинката. Обикновено продължава от 3-5 дни, но отпадналостта може да продължи от 2 до 3 седмици. Най-доброто лекарство е почивката и приемането на много течности. Препоръчително е да се спрат алкохола и цигарите.

Ваксинирането против грип е препоръчително както за по-възрастните, така и за страдащите от сърдечни и белодробни болести. Добре е да се консултирате с личния си лекар дали е необходимо да се ваксинирате.

Междувременно, стана ясно, че

ваксини срещу грип са само 23 на сто ефективни

съобщиха здравните власти в САЩ.

През последните 10 години те са варирали от 10 до 60 на сто ефективност. Това обаче не е спряло Центъра по контрол и превенция на болестите да съветват докторите да засилят използването на антивирусните лекарства при болни от грип.

Ефективността на ваксината обаче не е еднаква при всички възрасти. Тази година тя е имала най-много успех при деца на възраст от шест месеца до 17 години. Нейният ефект отслабва до 12 процента при хора между 18 и 49-годишна възраст. При тези над 50 години успехът е 14 на сто.

Грипният сезон в САЩ продължава около 13 седмици и вече е почти наполовина приключил.

#течности #грип #здраве #пневмония #антибиотик #антибиотици #Ангел Гълъбов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници