ГЕРБ и Реформаторите са без подкрепа за съдебна реформа

ГЕРБ и Реформаторите са без подкрепа за съдебна реформа
A A+ A++ A

Една от най-широко рекламираните инициативи на правителството - реформа в съдебната система, е изправена пред опасността да катастрофира в парламента, пише в. "Сега".

Изготвената от кабинета актуализирана стратегия за продължаване на съдебната реформа има подкрепата единствено на ГЕРБ и Реформаторския блок. Партньорите им Патриотичният фронт и АБВ се обявиха против ключови постановки в документа и се очертава да гласуват "въздържал се" в пленарна зала.

Същата е и позицията на ДПС и БДЦ. Макар че отделни депутати на БСП принципно подкрепят стратегията, червената парламентарна група все още няма обща позиция по въпроса. Така в най-добрия случай хората на Бойко Борисов и реформаторите събират 107 гласа.

През миналата седмица документът беше подложен на дебат в три парламентарни комисии. Гласуването в тях показа, че подкрепата сред различните парламентарни групи е на кантар. След две многочасови заседания правната комисия го одобри с гласовете на ГЕРБ, РБ и 1 депутат от БСП. Същата ситуация се повтори и в комисията по европейските въпроси.

Основният проблем за ГЕРБ и РБ са липсващите гласове против основните конкретни мерки, набелязани в документа: разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - едната на съдиите, а другата на прокурорите и следователите, както и превръщането му в непостоянно действащ орган. Според ПФ подобни промени изискват изменения на конституцията, каквито стратегията не предвижда. От АБВ пък смятат, че тя има "пожелателен характер", тъй като в нея липсват срокове и индикатори за изпълнението й.

Хората на Георги Първанов предлагат да се отложи приемането й, докато не се постигне консенсус между политическите сили и трите клона на държавната власт как да се детайлизира документът. От БСП пък се обявиха против друга важна мярка в стратегията - прехвърлянето на дисциплинарните производства срещу магистратите от ВСС към Върховния касационен съд.

Явор Нотев от "Атака" коментирал пред "Сега", че позицията на партията му ще бъде такава, че хем страната да не получи негативна оценка от Брюксел, хем да се приемат съдържателни реформи.

#съдебна реформа #Парламент #въздържал се

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници