Мобилната версия на Windows 10 ще поддържа телефони и по-малки таблети

Мобилната версия на Windows 10 ще поддържа телефони и по-малки таблети
A A+ A++ A

Визията на Microsoft за Windows 10 включва работа на платформата с устройства от различни продуктови категории – компютри, таблети и телефони. Компанията вече пусна предварителна тестова версия на Windows 10 за компютри, но досега не беше ясно какво точно ще предложи новия софтуер за смартфони. На днешното събитие, което е посветено на Windows 10, стана ясно, че бъдещето на Windows Phone включва сливане с Windows RT. Новата платформа ще поддържа телефони и таблети с ARM процесори, а универсалните приложения ще я свържат безпроблемно и с Windows 10 за компютри.

На демонстрацията на платформата за телефони и таблети с диагонал под 8” бяха показани част от новите функции, някои от които ще се достъпни в първата тестова версия, която ще бъде пусната през февруари за участниците в програмата Windows Insider. Основния екран вече има възможност за използване на фоново изображение под плочките, но това съвсем не е всичко. Падащото меню с настройки (т.нар., Action Center) е подобрено и на практика ще се държи по същия начин и ще предлага същите функции, които ще са налични и за компютрите с Windows 10.

Списъкът с инсталирани приложения вече ще показва най-отгоре последно изтеглените, което би трябвало да улесни достъпа до тях. Windows 10 може да интегрира различните услуги за комуникация, които използваме в ежедневието и покаже размененото чрез тях в едно приложение – обновения клиент за съобщения. Така може да използвате различни начини за комуникация с даден контакт като SMS, Skype и други услуги, а всичко ще се показва на едно място.

Microsoft показа връзката между мобилната и компютърната версия на Windows 10 като демонстрира възможност за скриване на нотификации в Action Center в телефона, което веднага се отразява и в компютъра на потребителя. Налична е опция за директно отговаряне на нотификации без да се налага отваряне на съответното приложение. Включена е и възможност за диктовка на съобщението, а освен това потребителя може да мести виртуалната клавиатура по екрана.

Компанията демонстрира и няколко от обновените универсални приложения, които ще са достъпни и в компютрите – оптимизирана за сензорни екрани версия на Office, нов пощенски клиент Outlook, обновен календар, променени галерия и музикален плеър. На събитието дебютира и новия браузър Spartan, който също ще получи мобилна версия, но тя няма да е достъпна от самото начало в тестовото издание на Windows 10 за телефони.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници