Свареното яйце може да става сурово?!

Свареното яйце може да става сурово?!
Проф. Грегъри Уайс
A A+ A++ A

Всички знаят, че все още никой не знае кое се е появило първо - кокошката или яйцето. И докато това изглежда нерешимо, учени от Калифорнийския университет в Ъруайн и Университета на Западна Австралия са доказали, че процесът на сваряване на яйце е обратим.

Те са разтворили протеините с помощта на органичното съединение урея, а след това са използвали машина, за да ги съединят отново в едно цяло. Специалистите посочват, че откритието им би могло в бъдеще

да намали цената на противораковите терапии

както и да се използва при производството на сирене.

При сваряването на яйце протеините в белтъка се свързват и образуват твърда маса. Научният екип е доказал, че процесът може да се върне назад с добавяне на въпросната урея.

“Да, изобретихме начин да направим сварено кокоше яйце отново сурово, казва проф. Грегъри Уайс, биохимик от Калифорнийския универститет. В научната публикация сме описали метод за разделяне на свързани протеини”.

Екипът му е сварил яйце за 20 минути при температура 90 градуса по Целзий. След това е добавил урея -

съединение, което се съдържа в урината

но може да се произведе и по изкуствен начин. При тази фаза разтворените частиците протеин все още са неизползваеми, затова учените са поставили течния разтвор в машина, подобна на центрофуга. Машината е упражнила налягане върху малките частици, връщайки ги към първоначалната им форма.

Не става ясно обаче дали яйцето може да се консумира след „десваряването“ му. Учените смятат, че възможността за бързо и евтино връщане на протеини към първоначалното им състояние ще направи производството на протеини по-лесно и по този начин ще понижи цената на противораковите терапии.

#учени #яйце

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници