Кой ще плаща сметката за възхода на крайната левица?

Кой ще плаща сметката за възхода на крайната левица?
"Марша на промяната" в Мадрид Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След успеха на крайнолявата гръцка партия СИРИЗА и шествието на десетки хиляди испанци, които излязоха в Мадрид в събота в подкрепа на своята лява партия „Подемос“/“Ние можем“/, Европа се запита – възможен ли е възход на крайната левица във всички изтерзани от кризата страни? Другият въпрос е дали бързите решения и обещанията за "човещина в политиката и икономиката" са изпълними и кой накрая ще плаща сметката.

В събота около 100 000 поддръжници на „Подемос“ се събраха по улиците на Мадрид, за да протестират срещу политиката на строги икономии. Окуражени от победата на гръцкия си аналог СИРИЗА те скандираха:„Да, това е възможно“ - изглежда вярваха, че обещанията за изкореняване на корупцията по високите етажи на властта и спирането на масовото обедняване са възможни и ще ги реализира именно тази партия. Целта на лидерите на лявата партия е да постигнат същия успех на парламентарните избори през ноември. „Подемос“ отхвърля мерките за строги икономии, както и „господството“ на тройката международни кредитори (Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд).

За по-малко от една година живот като партия „Подемос“ се превърна в изгодно бизнес убежище за значителна част от членовете си. Всички те, обединени от лидера си Пабло Иглесиас, изкарват добри пари за да спасят Испания от „злото“, пише испанският вестник „А Бе Се“.

Например дясната ръка на лидера – Иниго Ерехон, се е уредил със супер заплата, без да се знае конкретната му дейност. Той получава 1 200 евро месечно като независим консултант, пари за срещи с избиратели, и суми от всевъзможни обществени фондове. Хуан Карлос Валет пък е заподозрян, че е взел почти 500 000 от така наречените боливарски страни /Венецуела, Боливия/ незнайно за какви услуги, а Луис Алегре не може да обясни откъде е взел 150 000 евро. Той казва, че е награда за неговата докторска степен в латиноамерикански университет.

Иглесиас е обвиняван също, че заедно с приятелката си Таня Санчес, депутат в областния парламент на Мадрид от еколого-комунистическата партия Обединена левица – Зелени са създали компания Kinema, която печели големи суми от обществени поръчки. Самата Санчес получава и заплата от партията „Подемос“, защото давала консултации. За това получава пари и братът на крайнолевия лидер.

„Подемос“ бе основана през януари 2014 г. от протестите на "indignados" (възмутените), които започнаха след апел, разпространен в социалните мрежи на 15 май 2011 г., от гражданското сдружение „Истинска демокрация СЕГА” и още 200 други по-малки организации. Те настояваха за радикална промяна в испанската политическа система, която ги е довела до безработица и глад. Организаторите обявиха, че не са поддръжници на никоя от съществуващите политически партии. Партията на Пабло Иглесиас яхна вълната на недоволството в точното време и на точното място. Резултатите за това са налице - по време на изборите за Европейски парламент през май 2014 г. 1,2 милиона испанци дадоха гласа си за партията, която вкара петима представители в Европейския парламент.

Лидерът на „Подемос“, 36-годишният доцент по политически науки, Пабло Иглесиас, комунист с дълга коса и небрежен вид, твърди че мощна международна финансова империя е стъпила върху доходите и бъдещето на бедните европейци. Той апелира за връщането на човечността в икономиката и политиката чрез отхвърляне на мерките за строги икономии и наказания за върхушката, която чрез корупционни схеми е довела народа до унижение и обедняване. Преди евроизборите Иглесиас дори обеща референдум за излизане от НАТО и неучастие на Испания в международни конфликти. Няма информация да е започнал да организира подобно събитие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници