Извънредни мерки заради птичи грип в бургаско село

Извънредни мерки заради птичи грип в бургаско село
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въведе извънредни мерки за сигурност заради констатираното и обявено първично огнище на „птичи грип" (H5N1) в бургаското село Константиново. Въведена е 3-километрова предпазна зона около огнището, както и 10-километрова наблюдавана зона. 

Целта е да не се допусне разпространението на вируса сред домашни птици.

В село Константиново ще бъдат умъртвени по хуманен начин всички домашни птици, които попадат в обявената 3-километрова предпазна зона. Служителите на БАБХ ще преброят, регистрират и ще извършат клинични прегледи на птиците в предпазната и наблюдаваната зона. Всички птичи продукти трябва да бъдат унищожени чрез загробване. Помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в населеното място е необходимо да се почистват механично и да бъдат дезинфекцирани неколкократно.

Константиново граничи с езерото „Мандра”, което пълно с водоплаващи диви птици, които пренасят заразата, обясняват от Агенцията по храните.

За да се ограничи разпространението на заболяването в страната се забранява провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в цялата страна. Забранява се достъпът на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. Задължително трябва да се приведе в изправност дезинфекционната техника.

Не се допуска лов на пернат дивеч на територията на областите Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Разград, Русе и Сливен.

От МЗХ отбелязаха, че най-ефикасната мярка, която човек може да предприеме, за да не се зарази от „птичи грип", е да спазва добра лична хигиена.

Припомняме, в петък се появиха съмнения за птичи грип по домашни кокошки. Населеното място се намира край бургаското езеро Мандра. От птиците бяха взети кръвни проби, които бяха изпратени в лаборатория в София.

#птици #птичи грип #БАБХ #Константиново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници