До май 2016 г. нови пътни знаци ще греят по пътищата

До май 2016 г. нови пътни знаци ще греят по пътищата
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови пътни знаци ще радват шофьорите. До 1 май 2016 година всички табели по пътищата трябва да бъдат сменени със светлоотразяващи. Това става ясно с одобрените промени в Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата.

Сред нововъведенията е прилагането на звуков сигнал заедно със зелената светлина, която разрешава преминаване през платното за движение на пешеходците. Идеята е с това да бъдат   улеснени незрящите пешеходци. Регламентира се и монтирането на устройство за отчитане на времетраенето, в обратен ред, на зеления и на червения сигнал на кръстовища с интензивно движение.

В съответствие с измененията, някои пътни знаци, когато се поставят на участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия, могат да имат допълнителен контур или основа с жълтозелен флуорисцентен светлоотразителен фон.
Освен познатите табели се въвеждат  и още няколко нови пътни знаци – Д7а и Д8а, за обозначаване на началото и края на скоростните пътища, както и знак Е24, с който се дава информация за място или пътен участък, на който се осъществява контрол по спазването на правилата за движение чрез стационарни или нестационарни автоматизирани технически средства или системи.

Пътната маркировка за въвеждане на временна организация на движението и безопасност на движението пък вече ще е с оранжев цвят. Въвежда се използването и на други материали за пътна маркировка, освен боя. Линията за очертаване на края на пътното платно вече трябва да бъде непрекъсната с цел осигуряване на по-безопасни условия на движение при намалена видимост.

Предвиден е отлагателен срок от 3 месеца за влизане на постановлението в сила, поради необходимостта от разработване на нови въпроси за изпитни тестове и промени в учебната документация, по която се извършва обучението на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС.

#пътни знаци #промени #пътища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници