Президентът награди инвеститор на 2014 г. - "Девня Цимент" АД

Президентът награди инвеститор на 2014 г. - "Девня Цимент" АД
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Инвеститорът на 2014 г. бе обявен в сряда от президента Росен Плевнелиев на тържествена церемония по връчване на наградите „Инвеститор на годината“ в хотел "Балкан" - престижната награда отиде при "Девня цимент" АД. Наградата получи Серж Шмит - изпълнителен директор на Италчементи груп България и Гърция – първокласен инвеститор, чийто производствен капацитет от близо 68 млн. тона цимент годишно го прави петия по големина производител на цимент в света и първия в Средиземноморския регион. Той е и сред номинираните за "Личност в Новините" за 2014г. в категория "Бизнес".

"Няма нищо случайно в това, че на тази церемония присъстват толкова много министри, политици, народни представители и посланици на различни държави у нас“, продължи президентът. „Не е случайно, защото политиците в България си дават сметка кой плаща данъци, кой създава работни места и перспектива за държавата ни. Това са инвеститорите и предприемачите у нас“, посочи Росен Плевнелиев.

Той обясни, че инвеститорите създават човешка перспектива и работни места. „Ние сме част от вашето голямо семейство, отдадени на амбицията да се развиваме бързо, с ясни приоритети и цели за постигане до 2020 година. Те са плод на пет правителства. Можем да обещаем, че ще получите както европейската подкрепа, така и национална. За мен е огромна чест да бъда с вас тук тази вечер“, допълни държавният глава.

Наградите на Българската агенция за инвестиции (БАИ) се раздават за 9-ти пореден път. Тази година в конкурса участваха повече от 80 инвестиционни проекта. Бяха раздадени награди в 9 категории и три почетни грамоти за специален принос.

Освен президента награди връчиха вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев, министрите Божидар Лукарски и Николина Ангелкова, председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев и други.

Сред гостите на събитието са посланиците на Турция, Япония, Италия, Казахстан, Испания, търговските аташета на Руската федерация, Полша и други, представители на международните финансови институции у нас, много председатели на смесени търговско-индустриални камари, председатели на работодателски организации. Церемонията събра над 250 представители на политическия и бизнес елит на страната.

Мисията на БАИ е да насърчава инвестициите в България, да съдейства на българските и чуждестранни инвеститори във всички етапи при реализация на инвестиционните им проекти. Освен да прави проактивен маркетинг за привличане на нови инвеститори Агенцията има за цел да подпомага вече стартирали проекти, за да се гарантира успешното им развитие.

Наградите са статуетки Златен бик, изработени от скулптора Сейфетин Шекеров и кристални плакети на БАИ.

Наградените са:

1. Инвеститор на 2014 г. - "Девня Цимент" АД

2. Инвестиция на зелено на годината - "Behr-Hella thermocontrol"

3. Инвестиция в разширяване на бизнес - "Лукойл Нефтохим" Бургас АД

4. Инвестиция в сливане/придобиване - "Телерик"

5. Инвестиция в човешки капитал - "Уazaki Bulgaria" ООД

6. Инвестиция в иновативен бизнес - "Teklas"

7. Инвестиция в завладяване на нов пазар - "Булфарма"

8. Успешен старт-ъп - "C & c textiles ltd."

9. Инвестиции в опазване на околната среда - немският концерн "Аурубис"

Изборът е направен по комплекс от критерии, сред които: обем на инвестицията, брой разкрити нови работни места, мерки за опазване на околната среда; обучение за служителите и други.

Носители на престижния приз на Българската агенция за инвестиции през годините са „АББ България“, „Луфтханза Техник София“, „Хюлет Пакард България”, „Тракия Глас България”, „Агрополихим”, „Солвей Соди”, „Биовет”, „Либхер-Хаусгерете Марица“ и други.

#инвеститор #Росен Плевнелиев #награда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници