Трима наши алпинисти изкачиха и измериха Голям иглен връх в Антарктида

Трима наши алпинисти изкачиха и измериха Голям иглен връх в Антарктида
A A+ A++ A

Алпинистите Дойчин Боянов, Николай Петков и Александър Шопов успяха да изкачат и измерят връх Голям иглен връх на о-в Ливингстън в Антарктида. Целта на изкачването беше да проверят дали това е най-високият връх в планината Тангра.

По маршрута си българите изкачиха и неименуван връх, който нарекоха София.

„Ценното на тази експедиция беше, че ние се движихме в един абсолютно неизследван район. Постоянно търсихме и пътя в условия с опасни ледници и сложен релеф, така че опасността се диктуваше по много параметри”, обясни пред Нова тв минути след кацането им на родна земя Дойчин Боянов.

Ръководителят на 23-та българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев определи като много успешен проекта „Премиерни, неизкачвани върхове". По думите му алпинистите са изследвали най-българската планина извън територията на Балканите – планината Тангра, където почти всички върхове са девствени и не са изкачвани. "При много тежки метеорологични условия, бяха извършени премиерни изкачвания на няколко върхове", посочи Пимпирев.

Дойчин Боянов и Николай Петков са носели много прецизна джипиес система и апаратура от военната топографска служба. Така са изпълнили научната част на проекта, свързана с геодезически и картографски задачи.

До края на експедицията остават още 20 дни. На о. Ливингстън са останали още 9 души.

„Антарктида науката върви ръка за ръка с външната политика, тъй като се отстоява присъствието на страната ни на един нов континент“, каза още Пимпирев.

За цялата експедиция са били събрани 350 хил. лева, като Столична община я е подпомогнала с няколко хиляди лева.

Следващата експедиция се очаква да бъде през ноември.

#Дойчин Боянов #Николай Петков #алпинисти #Голям Иглен връх #Антарктида

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници