Меркел: Еврозоната катастрофира без Гърция

Меркел: Еврозоната катастрофира без Гърция
„Ще бъде катастрофално, ако трябва да кажем на една от тези държави, които са решили да бъдат с нас – „Вече не те искаме“, каза Ангела Меркел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел предвижда катастрофа за еврозоната, ако Гърция я напусне заради дълговите си проблеми.

Според Меркел Атина има дълъг и труден път за възстановяване, след като беше принудена да потърси два международни спасителни пакета, но ще бъде „огромна политическа грешка да се позволи на Гърция да напусне“ зоната с единна валута, предадоха АФП и „Дневник“.

„Взехме решението да бъдем във валутен съюз. Това не е само парично решение, това е политическо такова“, подчерта германският лидер в интервю за Би Би Си.

„Ще бъде катастрофално, ако трябва да кажем на една от тези държави, които са решили да бъдат с нас - „Вече не те искаме“, каза още Меркел, като допълни, че законодателството на Европейския съюз и бездруго не позволява такова нещо.

Според канцлера, ако това все пак се случи, хората по целия свят ще питат коя държава от ЕС ще бъде следващата и това допълнително ще отслаби еврозоната. Тя подчерта, че европейските обсъждания за еврото са станали национална политика.

„Дебатираме много остро в нашите парламенти и използваме тежки думи. Това характеризира и европейските дебати“, заяви Меркел. „За щастие се научихме да решаваме конфликтите си мирно, да говорим за тях и да превърнем тази криза във възможност“, каза още германският канцлер.

Пред Би Би Си Ангела Меркел подчерта подкрепата си за силното присъствие на Великобритания в ЕС въпреки хода на британския премиер Дейвид Камерън да блокира новия фискален пакт през декември.

„Великобритания трябва да знае, че ние, в Германия, искаме силна Великобритания в ЕС, винаги сме го искали и винаги ще го искаме“, подчерта тя.

#Германия #Гърция #Ангела Меркел #еврозона #Великобритания #Дейвид Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници