Ветеринари: Разград е рисков за птичи грип

Ветеринари: Разград е рисков за птичи грип
A A+ A++ A

Разград е рисков район за птичи грип – това обяви директорът на областна дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев. Причина за това е концентрацията на големи птицевъдни обекти в Лудогорието, както и фактът, че оттук минава пътят на прелетните птици.

Има влияние и близостта до делтата на Дунав в Румъния, където са засичани случаи на опасното заболяване по птиците.

Д-р Драмалиев и експертът в ОДБХ д-р Юлиян Йорданов призоваха стопаните, които имат птици, да вземат мерки за недопускане на заразата. Една от тях е пернатите да се хранят на закрито, за да не се привличат диви птици. Друга е строга лична хигиена, тъй като съществува риск заразата да преминава и при хората.

Като мярка срещу разпространението на птичи грип се забраняват пазарите и тържищата на птици, както и изложбите.

Започнало е и изземването на разрешителни за птичи лов – обяви председателят на Ловно-рибарско дружество „Сокол“ Людмил Лилов. Половината от разрешителните са прибрани, до дни това ще се случи и с останалите. Лилов уточни, че ловците работят в добро взаимодействие с ветеринарните служби.

Ветеринари припомнят, че в България за трети път през този век се появява птичи грип. Първият е бил през 2006 г., след това през 2010 г., и през 2015 ч. с мъртвия пеликан край Бургас и 22 кокошки от ферма в село Константиново, което пък е първи случай на умрели от това заболяване домашни птици.

#Разград #птичи грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници