Болка като защитна реакция

Болка като защитна реакция
A A+ A++ A

Болката е усещане, което всеки човек би искал да избегне. Но тя се явява важен начин за защита на организма, без който трудно бихме оцелели.

Болка възниква при увреждане на цялостта на кожата или вътрешен орган, или като сигнал при възпаление, като се предава до мозъка чрез импулси по нервните влакна. По този механизъм разбираме за настъпило увреждане. От една страна, по рефлексен път реагираме, за да прекратим действието на увреждащия фактор, а от друга страна, болката е сигнал да обърнем внимание на настъпилото вече увреждане.

Медицината познава случаи, при които човек не изпитва болка – в резултат на мозъчни аномалии или деструктивни процеси в мозъка например. Вместо да има благоприятно влияние върху индивида, липсата на възможност за изпитване на болка води до липса на информация в мозъка за увреждане на организма.

Незнанието за опасността води до невъзможност за реакция, в резултат на което може да се стигне до фатален край. Острата болка е най-сигурният знак, че в организма има проблем, казано най-общо. Тя е и основната причина човек да потърси лекарска помощ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници