Правосъдният министър: Ако съдия има колекция от диаманти, да го питаме откъде е

Правосъдният министър: Ако съдия има колекция от диаманти, да го питаме откъде е
Христо Иванов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Липсата на съдебна реформа у нас е удобна за много хора, а основната причина да се говори по темата е Мониторинговият доклад по механизма за сътрудничество и проверка. Трябва да сме благорадни на ЕК за мониторинга и да си спомним руската поговорка, че ако не изглеждаме добре, не е виновно огледалото, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов по време на дискусия за мерките, които трябва да бъдат взети след поредния доклад на ЕК.

„Първата препоръка на доклада и първата цел на стратегията за съдебна реформа е реформиране на модела на управление на съдебната система, а не просто на Висшия съдебен съвет. Въпреки че в системата има доста инвестиции, човешки и финансов ресурс, не се управлява добре. В страната има съдилища с огромно натоварване, което им пречи да си вършат добре работата, но има и други, които приличат по-скоро на санаториуми. Тези неравномерности лесно стават точки за натиск, които ограничават съдийската независимост” коментира министър Иванов.

Според него, когато съдята влезе в залата, за него трябва да са важни само и единствено фактите и законът, а не кариерата му в бъдеще. Необходим е и нов организационен модел на прокуратурата.

„Когато заговорихме за съдебна реформа, първият въпрос бе: „А какво мисли главният прокурор“. Ясно е, че без неговото съгласие няма как да стане. Хубавото е, че главният прокурор е съгласен, но лошото е, че липсва дискусия по темата“, каза Христо Иванов.

Относно корупцията, министърът заяви, че ще се ползва опитът на Румъния, където този проблем вече е почти решен. За целта обаче са създадени специални звена, сред които и Специализирана прокуратура за борба с корупцията.

Правосъдният министър смята, че е толкова трудно да се разбере дали даден магистрат е корумпиран.

„Ако даден съдия има колекция от диаманти, да бъде попитан откъде ги е взел“, уточни Иванов.

Според него съдийското самоуправление трябва да се засили. Но имаме с какво да се похвалим, съдийските протести са факт, макар не с вувузели по жълтите павета. А с това могат да се похвалят много малко европейски държави.

#Христо Иванов #Иванов #съдебна реформа #Висш съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"