Българската общност в Украйна не подкрепя сепаратистите

Българската общност в Украйна не подкрепя сепаратистите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Киссе определи като спекулации твърденията, че представители на българската общност в Украйна подкрепят действията на сепаратистите.

„Ние сме лоялни граждани на Украйна и трябва да живеем с нейните успехи и проблеми”, заяви той на среща с министъра на външните работи Даниел Митов в София.

Киссе подчерта, че няма никакво основание да се говори за масово желание на българите в Украйна да напуснат страната.

Антон Киссе изрази благодарността на българите в Украйна, че в такова тежко време усещат моралната подкрепа на България и имат установен постоянен контакт както с посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса, така и с Министерството на външните работи.

Даниел Митов заяви, че България използва всички налични механизми и работи активно с украинските власти и в рамките на ЕС за сигурността на етническите българи в Украйна.

„Българската държава никога не е изпускала от поглед случващото се в Украйна и положението на българите там винаги е било от особена важност за нас.  Настоящият конфликт ни кара да следим с още по-голямо внимание развитието на събитията с готовност да реагираме във всеки един момент в защита на правата на нашите сънародници“, заяви министър Митов.

Той подчерта, че очакваме украинските власти да спазват принципа на пропорционалност при мобилизацията. Митов увери своя гост, че тази позиция е отстоявана и ще бъде заявена отново на предстоящата му среща с украинския външен министър Павло Климкин. 

 

 

#Антон Киссе #Даниел Митов #Митов #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"