Металните двулевки костват близо 9 млн. лева на хазната

Металните двулевки костват близо 9 млн. лева на хазната
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Новите монети от 2 лева, които да заменят банкнотите, са новата цел на БНБ. Българската народна банка е готова да даде 8 819 000 лв. без ДДС на желаещите да изготвят поръчката. Обществената поръчка, изготвена от БНБ и обявена преди два дни, включва доставка на отвърнати, ренделовани и сдвоени, готови за отсичане двукомпонентни монетни заготовки от мед-никелова сплав на външния пръстен (сребрист) и мед-никелова-цинкова сплав на вътрешния кръг (златист) за разменни монети с номинал 2 лева, емисия 2015 г.

Желаещите да изработят новите двулевки имат време да кандидатстват до 23 март 2015 г. В поръчката се посочва още, че избраният за изпълнител участник се задължава да достави 108 тона (12 млн. броя) заготовки със срок на доставка в периода от 30 май 2015 г. до 30 юни 2015 г. Доставката се извършва съгласно условията на проекта на договор.

Минималните изисквания за бъдещите кандидати са да имат минимум 3 изпълнени доставки, сходни или еднакви с предмета на обществената поръчка, изпълнени през последните 3 години, считано от датата на подаване на офертата за участие. 

Миналата година БНБ утвърди дизайна на монетата, която ще е с изображението на Паисий Хилендарски - като това на банкнотите от 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г. Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г.

От БНБ правят уточнението, че изображението на Паисий Хилендарски върху монетата, както и това върху банкнотата, не представлява каноничен образ, използван от Българската православна църква, а е стилизиран светски образ (без нимб), като посланието е да се наблегне на възрожденския и будителския принос на Паисий Хилендарски в светската история на България.

Нуждата от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се поражда от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение.

#лева #монета #Паисий Хилендарски #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"