Къде е мястото на новата Гърция в ЕС?

Къде е мястото на новата Гърция в ЕС?
Гръцкият премиер Алексис Ципрас сред премиерите на Италия, Ирландия, Естония, Малта, Холандия и президентът на ЕК Жан Клод Юнкер. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Коментарът е на АФП.

Гърция и другите от еврозоната търсеха компромис в четвъртък в Брюксел. Алексис Ципрас иска да убеди своите партньори, особено Германия, да разхлабят хватката на строгите икономии, в която е неговата страна. Чака се понеделник.

"Сигурен съм, че заедно можем да намерим трайно решение за да излекуваме раните, причинени от строгите икономии", каза Ципрас, въпреки проваления опит на финансовите министри на страните от еврозоната, направен предния ден, да преодолеят дълбоките различия с Атина. "Намираме се на решителна за Европа повратна точка", казва Ципрас.

При откриването на срещата на върха той се здрависа и размени няколко думи, усмихнат, с германската канцлерка Ангела Меркел, която въплъщава за гърците мразената фискална твърда крайност. Преди това той бе предал послание, че е готов на двустранна среща, която би била първа. Но никаква среща не бе насрочена.

"Европа винаги е ориентирана към компромиси, компромиси се правят, когато може да се намери в тях полезното и Германия е готова за това", заяви Меркел. "Все още имаме няколко дни пред нас," каза тя - нова среща на еврогрупата е насрочена за понеделник.

В нощта срещу четвъртък особено бурна бе срещата между министрите на финансите на еврозоната. Тя не доведе до никакъв пробив, съживявайки страховете от излизането на Гърция от еврозоната. "Климатът бе ужасен", сподели източник, близък до преговорите. Участниците се разделиха без заключения, без нова дата - безпрецедентна ситуация, която е знак за антагонизма между еврозоната и Гърция. А програмата за помощ на Гърция завършва на 28 февруари.

Европейците искат балканската страна да поиска удължаване на тази програма, за да се финансира краткосрочно, преди дори да се обмисля решение за намаляване на дълга й (над 175% от БВП). Атина отказва, нетърпелива да се отърве от тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ) и принудителните мерки, които тя налага.

Затягане на редиците

Решението за възможността за удължаване на програмата трябва да се вземе много бързо.

За да възобнови диалога, председателят на еврогрупата Йерун Диселблум се срещна с Ципрас в кулоарите. Двамата се договориха да започнат работа на техническо ниво, за да се улесни решаващата среща в понеделник. Идеята е да се намери "общ език" между текущата програма за кредитиране и предложенията на Атина, за да има краткосрочно финансиране.

Друг знак на помирение: германският държавен секретар по европейските въпроси Михаел Рот се очаква в петък в Атина. Това ще бъде първият член на германското правителство, който посещава Гърция от идването на власт на радикалната левица в края на януари. Меркел обаче припомни на Атина, че "европейското доверие се основава на спазването на правилата".

Като илюстрация на този по-голям оптимизъм Атинската фондова борса приключи четвъртъка със скок от 6,73%, променяйки посоката от спада с 4% предния ден.

За наблюдателите, споразумението в крайна сметка е най-вероятният сценарий за Гърция и еврозоната. "Всички имат интерес да се избегне гръцки фалит, никой не иска да зачеркне заемите, които е дал на Атина", каза дипломат. "Гърците чакат до последния момент, защото позициите им в преговорите се подобряват с времето. Това е като игра на покер", казва Матиас Кулас (Matthias Kullas) от Центъра за европейска политика във Фрайбург.

"Геополитическият контекст също работи в полза на компромис", Европа има нужда да стегне редиците за украинската криза, каза Кристиан Шулц от банката Беренберг (Berenberg).

#Гърция #Алексис Ципрас #Брюксел #Европа #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници