Съюзът на съдиите остана възмутен от премиера

Съюзът на съдиите остана възмутен от премиера
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съюзът на съдиите в България скочи срещу изказването на премиера Бойко Борисов, в което той спомена, че виновните за подслушването по разработката "Червеи" трябва да бъдат осъдени на 400 години. Магистратите останах възмутени и срещу днешното изказване на Цвета Караянчева от името на Парламентарната група на ГЕРБ. В него тя сравни присъдата на своя съпартиец и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов с тези на Народния съд.

"В последните дни отново сме свидетели на опити за намеса от страна на представители на политическата власт в работата на съдебната. В свои изявления министър-председателят на Република България пред медиите препоръча на прокуратурата да повдигне обвинения на лица, свързани с т.нар. разработка "Червеите", взе отношение по вината им и отговорността, която трябва да понесат", се казва в документа на магистратите, публикуван на тяхната страница.

От Съюза на съдиите сравняват декларацията, прочетена от Караянчева с присъдите, които бивш вътрешен министър Цветанов раздаваше по време на 41-то народно събрание. "В декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание от името на парламентарната група на политическата партия ГЕРБ, се правят недопустими внушения, че правосъдните органи в България са „подопечни" на опозиционна политическа партия, че потвърдената на втора инстанция осъдителна присъда срещу г-н Цветан Цветанов е сравнима с присъдите на Народния съд.

Подобна политическа проява на управляваща партия може да се схване като опит за въздействие върху върховната съдебна инстанция по висящ съдебен процес и за дискредитиране на независимостта на съда като базисна ценност на правовата държава", гласи документът на магистратите.

Позовавайки се на принципа на независимост на съдебната власт, магистратите съветват представителите на изпълнителната и на законодателната власти към въздържание: "От всякакви действия, които биха могли да бъдат възприети като намеса в осъществяването от страна на органите на съдебната власт на техните функции".

Съдиите виждат сериозен проблем в изказванията към съдебната система. "Публичните изявления на високопоставени представители на изпълнителната и законодателната власт, в които се съдържат предварителни заключения за извършени престъпления, определя се кои лица следва да бъдат задължително оправдани и кои да бъдат привлечени към наказателна отговорност, като се посочват и обстоятелствата, с които да бъде съобразен размерът на наказанието им, представляват заплаха за правовата държава.

България вече е осъждана от Европейския съд по правата на човека за подобни изказвания, които поставят под съмнение презумпцията за невинност и правото на справедлив процес на всеки гражданин, припомнят юристите.

#съдии #Бойко Борисов #Цветан Цветанов #червеи #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници