Радикалният "Десен сектор" продължава военните действия в Украйна

Радикалният "Десен сектор" продължава военните действия в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Украинското движение „Десен сектор" не признава минските договорености за мир и ще продължи военните действия. Това написа в профила си във „Фейсбук" лидерът на организацията Дмитро Ярош, предаде ТАСС. По думите му организацията счита, че „всички споразумения със „сепаратистите" нямат никаква юридическа сила, тъй като противоречат на съществуващата конституция на Украйна, а следователно изпълнението им не се явява задължение за гражданите".

„Десен сектор" си запазва правото да продължи активно бойните действия съгласно оперативните планове на организацията за пълно освобождаване на украинските земи, подчерта Ярош.

Междувременно, самият украински президент Петро Порошенко заяви, че не вярва договореностите в Минск да бъдат изпълнени и мирът - запазен. „Успяхме да стигнем до договорености, които дават надежда, че събитията в Донбас най-накрая ще преминат във фазата на политическите решения. Иска ми се никой да не съхранява илюзии и че няма да се окажа наивник - мирът все още е далеч и никой няма твърда увереност, че условията на примирието, които бяха подписани в Минск, ще бъдат изпълнени", заявил Порошенко, цитиран от РИА „Новости".

От своя страна, украинският премиер Арсений Яценюк заяви в интервю за Си Ен Ен, че ключово условие в споразуменията от Минск е затягането на контрола на границата между Украйна и Русия и възвръщане на контрола над териториите, които сега се владеят от Донецката и Луганската народни републики.

„Възстановяване на пълния контрол на границата между Украйна и Русия - това е ключово условие. Но нашата цел е да си възвърнем контрола над Донецк и Луганск, да възстановим украинската власт във всички региони, в това число и в тези, които се намират временно под контрола на ръководените от Русия терористи", коментирал Яценюк.

Припомняме, че в четвъртък след продължили над 16 часа преговори лидерите на Франция, Германия, Украйна и Русия се договориха за прекратяване на военните действия в Украйна от 00:00 часа на 15 февруари. 

#Украйна #Донецк #Петро Порошенко #Арсений Яценюк #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"