Калфин поиска обяснения от Горанов за заема от 16 млрд. лева

Калфин поиска обяснения от Горанов за заема от 16 млрд. лева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Социалният министър Ивайло Калфин поиска от финансовия си колега Владислав Горанов обяснения по повод искания нов заем от 16 млрд. лева.

„Част от заема отива за изплащане на вече взети задължения, на които им излиза падежът - 2/3. Другата 1/3 е за покриване на дефицита", разясни Калфин.

Вицепремиерът уточни в ефира на "Дарик" радио в събота, че още през декември е взето решение за т. нар. мостов заем „без цялата процедура, тъй като през януари имаше голямо плащане по държавния дълг. Даде се предварително финансиране, за да можем да поемем това плащане. Сега върви нормалната процедура за отпускане на заем, която минава и през парламента".

По отношение на готвената пенсионна реформа, министърът е убеден, че трябва да се направят компромиси.

„Имаме една пенсионна система, която всички казват, че не работи добре. Знае се какво трябва да се направи - пенсионната система трябва да е по-независима, да има възможност да осигурява по-добри пенсии, трябва да бъде дългосрочна. Всеки трябва да направи някаква отстъпка. Тук се включва възраст за пенсиониране, стаж, категорийни работници, осигурителни вноски. Не може който и да е от участниците - синдикалните партньори, политическите партии - да каже, че това няма да се променя, защото тогава няма как да се постигне баланс", добави още Калфин.

 

#Ивайло Калфин #Владислав Горанов #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници