Обстрелът в Украйна продължава в нарушение на договореностите в Минск

Обстрелът в Украйна продължава в нарушение на договореностите в Минск
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Договореностите в Минск са нарушени поради продължилия обстрел в украинския град Дебалцево. Там проруските сепаратисти не допуснаха наблюдатели от Специалната мониторингова мисия на ОССЕ, съобщават световните медии.

„За съжаление днес, въпреки всичките ни усилия и усилията на мисията... те не бяха допуснати в Дебалцево, като им казаха, че могат да отидат там", заяви украинският министър на външните работи Павло Климкин, цитиран от Би Би Си. По думите на Климкин, това е първото нарушение на договореностите, постигнати от "нормандската четворка" в Минск.

Той допълни, че за недопускането на представителите на мисията на ОССЕ в Дебалцево са отговорни лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република. „Те уведомиха мисията на ОССЕ, че за наблюдателите е опасно да влязат в Дебалцево и да наблюдават оттам как се спазва режимът на примирието", уточни още Климкин.

По-рано беше съобщено, че отново е имало взривове и стрелба около Дебалцево, въпреки започналото в полунощ примирие. Говорителят на генералния щаб на украинската армия Владислав Селезнев заяви, че сепаратистите са стреляли с танкове срещу военните.

Депутатът от Върховната рада Семьон Семьонченко, който се намира в Донбас заедно със слоя отряд от доброволци, съобщи, че четирима души са били ранени при минометен обстрел в района на Дебалцево.

„Примирието цъфти и ухае. Току-що в съдента къща паднаха две 120-милиметрови мини. Четири 300. Виницки „Ягуар". Тежко раненият беше отведен, по-леко раненият отказа да се отдели от приятелите си. Караме двама контузени в Артьомовската болница." - написа Семьонченко в социалната мрежа Facebook.

Чужди журналисти, намиращи се на мястото на събитията, също съобщиха, че чуват стрелва и взривове от бомби.

В неделя сепаратистите са обстрелвали над 60 пъти позициите на украинските антитерористични сили в Донбас. В същия ден лидерите от "нормандското четворка" проведоха телефонен разговор, в който заявиха общата си позиция, че огънят трябва да бъде прекратен по целия фронт в Източна Украйна, включително района на Дебалцево.

Петро Порошенко, Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Владимир Путин отбелязаха необходимостта от това да бъдат създадени условия за работата та наблюдателите от мисията на ОССЕ. Преговорите между четиримата ще продължат на днешния 16 февруари.

#Украйна #Минск #Дебалцево #ОССЕ #Донбас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"