Атаките в Париж и Копенхаген са дело на терористи от ново поколение, смята Чуков

Атаките в Париж и Копенхаген са дело на терористи от ново поколение, смята Чуков
снимка: БНТ
A A+ A++ A

Зверствата се базират на едни много ранни шариатски текстове, които естествено не желаят Шариата да бъде модернизиран. Това обясни арабистът Владимир Чуков в ефира на БНТ. По думите му Белгия и Дания са европейските държави с най-много местни джихадисти.

В събота (14 февруари) млад мъж с арабска външност откри стрелба срещу културен център и синагога в датската столица. Той уби двама души и рани други петима. Полицията предполага, че обект на първата атака е бил шведският карикатурист Ларс Вилкс, нарисувал преди години пророка Мохамед като куче. В ранните сутрешни часове на неделя нападателят бе ликвидиран. Днес полицията разкри, че извършителят е 22-годишният Омар ел Хюсеин, който е родом от Дания.

Чуков коментира връзката между атаките в Париж и Копенхаген. Според него те са дело на терористи от ново поколение. Причини за появата им е проблем с модела на интеграция.
„Очевидно е, че в тези общества има проблеми. Взаимодействията на държавата и тази общност, на интеграцията“, обясни Чуков и допълни, че ако във Франция и Германия се действа с по-сериозни методи, то в Дания има по-голяма толерантност.

Що се отнася до новия вид джихадисти, според експертът създаването му е било предизвестено още преди няколко години.

„Още преди 7 години бе казано, че ще се появи ново поколение джихадисти, които няма да са вносни, а ще са местни. Профилът на вълк единак“, посочи Чуков.

#арабист #Шариата #Владимир Чуков #джихадисти #нападения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"