Египет си отмъщава на ИД: Бомбардира джихадистки позиции в Либия

Египет си отмъщава на ИД: Бомбардира джихадистки позиции в Либия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Часове след като „Ислямска държава“ разпространи видео с обезглавяването на 21 египетски християни-копти, Египет отвърна на удара. Страната е предприела въздушни удари срещу цели на джихадистите в Либия, съобщава Би Би Си.

Това е първият път, в който Кайро публично признава, че е предприел военни действия в съседна Либия, където екстремистката организация, смятана за заплаха и за двете страни, е пуснала корени от години.

В изявление се посочва, че са били атакувани военни лагери, райони за обучения и складове за съхранение на оръжия. Повече подробности не се посочват. Свидетели обаче твърдят, че удари са били нанесени в пристанищния град Дерна.

Властите в Египет посочват, че въздушните удари са били "за да се отмъсти за кръвопролитията и да се потърси възмездие от убийците".

"Нека тези, близо и далеч знаят, че египтяните са с щит, който ги защитава",  заяви още говорител на военните.
Стана ясно още, че всички самолети, участвали в атаката, са се завърнали благополучно.

Веднага след разпространяването на записа от джихадистите президентът на Египет – Абдел Фатах ас Сиси, заяви, че страната му си запазва правото да отговори по свое усмотрение и в подходящо време на убийството.
Кайро ще избере „необходимите средства и подходящото време, за да отмъсти за кръвта на нашите мъченици“, заяви президентът по националната телевизия.

Коптската православна църква потвърди смъртта на заложниците и заяви, че изцяло се доверява на египетските власти за „справедливото наказание на престъпниците“.

Египет съобщи, че е предприел въздушни удари срещу цели на Ислямска държава в Либия. Това стана, след като екстремистката организация разпространи ужасяващ видеозапис, показващ обезглавяването на 21 египетски християни (копти), които групировката отдавна държеше като заложници, предаде Асошиейтед прес.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2015/02/16/egipet-udari-isliamska-dyrjava-v-libiia.254633

#Египет #ислямска държава #Либия #джихадисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"